fbpx

Je trouwdag is volgens velen de mooiste dag van je leven. Het verklaren van de liefde voor je partner en dat vervolgens samen met je familie en vrienden vieren is natuurlijk ook een hele bijzondere gebeurtenis. Juist die aanwezigheid van vrienden en familie op de bruiloft was in de afgelopen jaren een probleem. Door steeds veranderende coronamaatregelen wisselde het aantal gasten dat er op een bruiloft mocht komen, als deze überhaupt al door kon gaan. Veel bruiloften werden hierdoor uitgesteld en het aantal bruiloften in België en Nederland daalde in deze periode dan ook flink.

Een flink deel van de uitgestelde bruiloften is in 2022 ingehaald. Er zijn echter ook een hoop mensen die het zekere voor het onzekere hebben genomen en de geplande datum nog verder hebben opgeschoven, bijvoorbeeld naar 2023. Daarnaast is er natuurlijk de vaste jaarlijkse aanwas van stellen die in 2023 klaar zijn om in het huwelijksbootje te stappen. De combinatie van uitgestelde en ‘nieuwe’ bruiloften maakt dat er in 2023 een flink aantal trouwerijen wordt verwacht.

Een gedegen voorbereiding is nog belangrijker

Door het grote aantal mensen dat zal gaan trouwen in 2023, is een gedegen voorbereiding van de bruiloft van nog groter belang. Er zal namelijk meer vraag zijn naar bijvoorbeeld populaire trouwlocaties, trouwfotograven en buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand. Om te zorgen dat de bruiloft kan plaatsvinden op het moment en de plek waar jullie willen, is het dus verstandig om dit allemaal op tijd te bespreken. Hoewel het goed plannen van een bruiloft vaak ruim van te voren moet, kun je sommige zaken zoals een mooi trouwkostuum kopen ook nog op een later moment regelen.

Trouwtrends in 2023

Er zijn verschillende trouwtrends die in 2023 spelen. Zo zijn de dresscodes bohemian chic en casual chic onverminderd populair.Trouwen is in de regel natuurlijk enorm duur, met een zogeheten participatie bruiloft of participatief huwelijk druk je de kosten en zorg je voor betrokkenheid bij de gasten. In plaats van cadeaus, vraag je om een bijdrage in de kosten voor het huwelijk. Behalve een geldbedrag kun je ook om een andere bijdrage bijvoorbeeld in de vorm van een lekker gerecht of het versieren van de locatie vragen. Dit vraagt uiteraard wel om goede afstemming zodat je niet met tien dezelfde gerechten komt te zitten.

Een andere interessante trend is een zogenaamde unplugged wedding. Je hoort steeds vaker mensen over een digitale detox en een unplugged wedding is daar eigenlijk de bruiloftsversie van. In plaats van dat alle gasten foto’s maken en appjes sturen gaan ze met elkaar in gesprek en genieten ze echt van het moment, zo is het idee.

Als je zelf juist erg van de sociale media bent, is een unplugged wedding wellicht niet zo’n geschikt idee. Je kunt dan juist kiezen voor een interactief huwelijk, hier zijn verschillende apps voor in omloop. Ook een photobooth op de locatie is een garantie voor leuke social media posts.

Voordelen van trouwen in rustigere periodes van 2023

Aangezien er behoorlijk drukte op de trouwlocaties wordt verwacht in 2023, kan het handig zijn om buiten het populaire seizoen (mei tot en met september) te trouwen. Een belangrijk voordeel van trouwen in de winter of het begin van het voorjaar is dat er meer locaties beschikbaar zijn. Je kan het daarnaast binnen enorm gezellig maken met mooie versiering. Ook kun je vaak op trouwlocaties iets regelen om het ook buiten gezellig en behaaglijk te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan vuurkorven, chocolademelk en glühwein: bruiloft meets winterse gezelligheid!   

Het voordeel van trouwen in het najaar of de winter van 2023 naar 2024 is dat het nog ver weg is dus dat je meer tijd hebt voor een gedegen voorbereiding. Daarnaast is de kans dat potentiële gasten al iets op de planning hebben staan natuurlijk kleiner. Een binnenbruiloft kan bijzonder sfeervol en gezellig zijn en is daarom zeker het overwegen waard.