fbpx

Wat je moet weten over een tuxedo

- BLOG

Alleen de naam al, heeft een bepaalde allure. Een tuxedo. Het is een smoking in de meest klassieke vorm. Een graag geziene gast bij gelegenheden waar aan een bepaald etiquette moet worden voldaan. Maar wat moet je verder nog weten over de tuxedo? Wat zijn de regels?

De etiquette van een smoking

Een tuxedo is dus zoals gezegd een smoking. Het kenmerkt zich door de zijden details. Een smoking kostuum heeft altijd brede revers en een zijden bies aan de zijkant van de pantalon. Het is een klassieke outfit en wordt gedragen wanneer de etiquette black tie voorschrijven. Dit zie je vooral bij bruiloften en gala’s. Het is echter wel de regel dat een smoking pas na zes uur ’s avonds gedragen mag worden. Althans, dat is het officieel. Tegenwoordig wordt er soms van afgeweken.

 

Hoe herken je een smoking?

Een smoking herken je gemakkelijk tussen alle andere herenkostuums. Het is dan ook echt anders dan bijvoorbeeld trouwkostuums. Een smoking heeft namelijk altijd de volgende kenmerken:

  • zijden revers, in punt of shawl vorm
  • gestoffeerde knopen
  • één enkele knoop als sluiting
  • pantalon met zijden bies aan de buitenkant
  • een blinde sluiting

 

Verdere details voor het dragen van een smoking

Een smoking maak je verder af met een zwarte strik, een overhemd met blinde sluiting (zodat je geen knoopjes ziet), een pochet in dezelfde kleur of passend bij het overhemd, nette manchetknopen en zwarte lakschoenen.

 

Ken je het spreekwoord ‘Gezelligheid kent geen tijd.’? Als je een feest hebt en een smoking draagt, heb je geen horloge nodig. Het is dan ook een absolute no-go om een horloge bij een smoking te dragen. En ook horen er natuurlijk geen vrolijke gekleurde sokken bij. Het zou allemaal teveel de aandacht van jouw smoking afleiden en dat is niet de bedoeling.

Meer weten? Maak uw afspraak

Bij Topsuits werken we zoveel mogelijk op afspraak. Op die manier neemt onze stylist uitgebreid de tijd om met hèt trouwkostuum uit te zoeken in onze kostuumwinkel voor die mooiste dag van je leven!