fbpx

10 ongeschreven kostuumregels die een man moet weten

Je zou zeggen dat mannen er makkelijk van af komen bij een gelegenheid waar ze chique gekleed moeten. De enige optie is namelijk een kostuum. Vrouwen moeten over het algemeen veel creatiever zijn als het aankomt op het kiezen van een chique outfit. Toch is het kiezen en dragen van een kostuum makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe kies en draag je nou eigenlijk een goed kostuum? Deze 10 ongeschreven kostuumregels helpen je om onnodige kostuumfouten te voorkomen.

Regel 1: Gelegenheid

Stem het soort kostuum af op de gelegenheid. Wie casual chic gekleed wil, kan het beste kiezen voor een reversjas met enkele knoop. Met een reversjas wordt een jas bedoeld met teruggevouwen voorpanden. Bij een formeel zakelijk kostuum past een gekerfde reversjas met dubbele knoop beter.

Regel 2: Kleur

Kleur is natuurlijk een belangrijk onderdeel van je outfit. Prefereer je een donkergekleurd pak, kies dan altijd voor donkergrijs of donkerblauw. Donkergrijs of donkerblauw is veelzijdig en daarom bijvoorbeeld erg geschikt als trouwkostuum voor heren.

Regel 3: Zwart

Zwart zouden we je eigenlijk alleen adviseren als je naar een begrafenis gaat of een black tie.

Regel 4: Mouwlengte overhemd

Ook mouwlengte is erg belangrijk. De mouwen van je overhemd moeten net iets langer zijn dan de mouwen van je colbertjas, maar dus niet veel langer. Over het algemeen wordt de stelregel van 1,5 centimeter aangehouden. Het ziet er onverzorgd uit als een groter deel van de mouw van het overhemd onder de mouw van de colbertjas uitkomt.

Regel 5: Been zien is een no-go

Een deel van je been laten zien is echt een no-go. Zorg er daarom altijd voor dat je lange sokken draagt. Sokken met een neutrale kleur zijn wat ons betreft het best, omdat een opvallende kleur of een gek motief de aandacht kan afleiden.

Regel 6: De riem

De riem bij een kostuum behoort altijd dun te zijn. Dat ziet er namelijk een stuk formeler uit dan een dikker riem, die over het algemeen toch beter past bij een jeans of alledaagse broek. Daarnaast is het belangrijk dat de riem altijd in dezelfde kleur is als de schoenen.

Regel 7: Als je gaat zitten

Als je gaat zitten, is het belangrijk dat je de knoop van je pak losmaakt. Niet alleen zit een geknoopte colbertjas raar als je gaat zitten, ook kan het pak er door verpest worden.

Regel 8: Vest knoop

Veel mannen kiezen er voor om een vest onder hun colbertjas te dragen. Voordelen van een vest zijn dat het warmte toevoegt en dat het de outfit nog formeler maakt. Zorg er wel te allen tijde voor dat je de onderste knoop van het vest los houdt.

Regel 9: De stropdas

De stropdas behoort een donkerdere kleur te hebben dan het overhemd. Een lichtere stropdas ziet er raar uit. Qua lengte moet de stropdas eigenlijk net de tailleband van de broek niet bereiken.

Regel 10: Stropdas knoop

Ook is het natuurlijk belangrijk dat de stropdas op de juiste manier geknoopt is. Maar hoe moet je eigenlijk een das knopen?